In Gdansk

Het is dag 17, in traject 2, van de Menno Tour 2014… en nog steeds snikheet. We gaan naar Gdansk! Eerste stop: de Doopsgezinde Kerk, nu United Evangelical, aan de rand van Gdansk.
Buiten de stadswal was het toegestaan een kerk te bouwen, met pastorie – en (verdwenen) ziekenhuis en begraafplaats – en nog aanwezige bibliotheek (te zien aan de hoge ramen, die inmiddels wat verlaagd zijn… en geen bibliotheek meer.) De boeken werden na de Tweede Wereldoorlog gebruikt om  vuur mee te stoken, evenals alle houten onderdelen van de kerk. Nederlandse hongerwinter-gangers kunnen zich daar waarschijnlijk wel iets bij voorstellen.

De huidige dominee heeft een verbazingwekkend goede kennis van de geschiedenis, en veel contact met Amerikaanse Mennonieten die langs komen of archieven onderhouden (bijvoorbeeld in Goshen).

Op het Nederlandse consulaat worden we ontvangen door honorair consul Magdalena Pramfelt en haar medewerkers. Er zijn ook vertegenwoordigers van de regio en de plaatselijke VVV. We krijgen een presentatie over de activiteiten van het consulaat (en zien weer mogelijkheden tot ‘verbinding’, bijvoorbeeld door Friese wetenschappers te vinden die oud-Friese documenten kunnen vertalen).
Consul Pramfelt trakteert ons op een heerlijke maaltijd, we bezoeken een lokaal museum (geen foto’s, want niet toegestaan) en als klap op de vuurpijl… het enige kerklied van de hand van Menno Simons, gespeeld op het carillon van Gdansk, door de lokale – in Amersfoort opgeleide – beiaardier (ze kreeg de muziek twee dagen geleden…)
Onze gids Lucas toont ons verdere typisch Nederlandse bouwstijlen in de stad, ietwat ingekort door een hevig noodweer… Wát een dag weer…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s